erő-, tér- és időszakos peridiotika

Picasso, magyar avantgárd irodalom

2016/04/23. - betűzte: alkarpatraz

a magyar avantgárd irodalom árverésen, szamizdat könyv, kiadvány - picasso budapesti kiállítása

PICASSO - Alakváltozások 1895-1972
2016. április 22. - július 31.
Magyar Nemzeti Galéria - Budavári Palota, A épület

Picasso újra Budapesten

picasso.jpgUtoljára tíz éve, 2006 szeptemberében volt kiállítása  Budapesten: a Szépművészeti Múzeumban került bemutatásra a Picasso szerelmei c. összeállítás. Élvezhető anyag volt, szakmailag értékesen és közönségbarát módon összerakva. Talán csak kép volt egy kicsit kevés, pontosabban: jelentős művekben szűkölködött  valamelyest a tárlat. Nem így a 2016-os, amely a XX. század egyik legnagyobb hatású művészének szenteltek. Címe:

Picasso - Alakváltozások, 1895-1972

Anyagát a párizsi Musée national szervezve a nagyar fővárosba a Szépművészeti Múzeummal és a Magyar Nemzeti Galériával együttműködve. Április 22-től látogatható Budapesten.

Több mint 100 műalkotás, festmények, rajzok és szobrok. Pablo Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli a vernisszázs. A kiemelt téma: az emberi alak megformálása és a megformálás változása az időben. A bemutatott anyag zöme, 74 alkotás a Musée national Picasso gyűjteményéből érkezik, de szerepelnek művek a világ több nagy múzeumából is, így a budapesti kiállítás megrendezéséhez kiemelkedő remekművek kölcsönzésével járult hozzá a jeruzsálemi Israel Múzeum, a baseli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie. A kiállításon látható lesz még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött európai rangú metszetanyagból.

Avantgárd irodalom a kalapács alatt

kassak-avantgard-budapest.jpgAz avantgárd kiadványok a műtárgypiac kevésbé felfedezett területét képezik, de most... Mint a témához kicsékét és konyítók és gyakorló sznobok is tudják, az avantgárd irodalom Magyarországon a két világháború közti időszakban virágzott mint ellenkultúra. Az avantgarde alkotások viszonylag kis példányszámban jelentek. Az avantgárd irodalom és képzőművészet gyakran összefonódott a könyvekben, Kassákhoz kötődnek azok a példák, amikor e két terület a legszorosabb kapcsolatban állt: az 1926-os Tisztaság könyvének a tartalom és a borító is Kassák munkáját dicséri. Ezen kívül is érdemes megemlíteni más kiemelkedő művészeket is, akik az 1910-es, '20-as és '30-as évek avantgárd irodalmának könyvborítóin dolgoztak. Bortnyik Sándor illusztrálta például Barta Sándor Vörös zászló és Kassák Lajos Tragédiás figurák című kötetét is 1919-ben.

Úgy tűnik, hogy manapság újra a figyelem középpontjába kerülhet az avantgárd irodalom. Ezek a kis példányszámban megjelent művek, melyeknek a terjesztésük is limitált volt (sokszor olyan helyekre korlátozódott, mint az Andrássy úton működött Mentor Könyvesbolt), manapság többek között a Kassák Múzeumnak, a XX. század első felének avantgárd művészetére koncentráló kiállításainak köszönhetően kerülnek a figyelem középpontjában. Az ajánlóban bemutatott alkotások mind licitálhatóak lesznek a következő hetek budapesti aukcióin.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkarpatraz.blog.hu/api/trackback/id/tr178656404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása